22/01/2025
Η Πρόεδρος του ΦΕΔ, Σωτηρούλα Σωτηρίου, συμμετείχε στο πρώτο επιστημονικό συνέδριο της Ακαδημίας Παπαφιλίππου με θέμα "Δικαίωμα στην έκφραση και στην πληροφόρηση: Μέσα ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονες δικαιικές προκλήσεις" στις 21 Ιανουαρίου 2025 .
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιώργος Σαββίδης, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Μάριος Χαρτσιώτης, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και Μιχάλης Βορκάς, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου η Δρ. Σαλώμη Γιάλλουρου, Δικηγόρος στη Δικηγορική Εταιρεία Λ. Παπαφιλίππου & Σία Δ.Ε.Π.Ε., πραγματεύθηκε το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος στην έκφραση και στην πληροφόρηση.
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου ο Γιώργος Βαλιαντής, Δικηγόρος και Συνέταιρος στη Δικηγορική Εταιρεία Λ. Παπαφιλίππου & Σία Δ.Ε.Π.Ε., συζήτησε με τις Ρόνα Κασάπη, Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Σωτηρούλα Σωτηρίου, Πρόεδρο του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης, επί πληθώρας πτυχών του αντικειμένου του συνεδρίου.
Στην τοποθέτηση της η Σ. Σωτηρίου έδωσε παραδείγματα από συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες οι Επιτροπές του ΦΕΔ στάθμισαν το δικαίωμα του διαφημιζόμενου σε ελευθερία λόγου με την πιθανότητα το μήνυμα να προσβάλλει τα ήθη και τις επικρατούσες αντιλήψεις ευπρέπειας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η οποία έχει καταγραφεί σε Μνημόνιο Συνεργασίας, στα πλεονεκτήματα της αυτορρύθμισης, στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα πιο φιλελεύθερο πλαίσιο για τα παραδοσιακά ΜΜΕ, στη δυνατότητα να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με κρατικούς φορείς κλπ.