Υποβολή Παραπόνου
Αποφάσεις Επιτροπών
Νέα / Εκδηλώσεις
21/01/2013
Ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης γίνεται μέλος της EASA

Λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του, ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) έγινε μέλος της European Advertising Standards Alliance. H EASA εδρεύει στις Βρυξέλλες και πρωταρχικός σκοπός της είναι η τήρηση κανόνων δεοντολογίας στη διαφήμιση μέσω αποτελεσματικής αυτοδέσμευσης της διαφημιστικής βιομηχανίας. Ο ΦΕΔ είναι μια ιδιωτική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο αντικείμενο τον έλεγχο του περιεχομένου των διαφημίσεων στη βάση κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν διεθνώς. Ιδρυτικά μέλη του ΦΕΔ είναι ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαφήμισης-Επικοινωνίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Mega και Sigma και όλα τα ΜΜΕ των ομίλων ΔΙΑΣ, Ειδικές Εκδόσεις, Πολίτης και Φιλελεύθερος.

Η Δέσπω Λευκαρίτη, Πρόεδρος του ΦΕΔ, ανέφερε: «Καλωσορίσαμε το Executive Committee της European Advertising Standards Alliance στην Κύπρο και συμφωνήσαμε μαζί τους στην ένταξη του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης στην EASA. Για όλους εμάς που αγαπούμε τη διαφήμιση και πιστεύουμε στη δυνατότητα των επαγγελματιών του κλάδου να αυτοδεσμεύονται στη βάση κανόνων δεοντολογίας με παγκόσμια αποδοχή, αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή».

H Πρόεδρος της EASA Ildikó Fazekas καλωσόρισε τον ΦΕΔ στην EASA και ανέφερε: «Η δημιουργία ενός λειτουργικού οργανισμού αυτοδέσμευσης υπογραμμίζει τη δέσμευση του κυπριακού διαφημιστικού κλάδου για τήρηση κανόνων δεοντολογίας μέσω αυτοδέσμευσης και τη διασφάλιση υπεύθυνου διαφημιστικού λόγου στην Κύπρο».

Η αυτορύθμιση στο χώρο της διαφημιστικής επικοινωνίας είναι εδραιωμένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ένταξη του ΦΕΔ στην EASA η Κύπρος αποτελεί την 23η χώρα από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο διαφημιστικός κλάδος –διαφημιστικές εταιρείες, διαφημιζόμενοι και ΜΜΕ- αυτοδεσμεύεται στην τήρηση κανόνων δεοντολογίας για τη διαφήμιση. Ο ΦΕΔ λαμβάνει παράπονα για διαφημίσεις από καταναλωτές και επιχειρήσεις.