Υποβολή Παραπόνου
Αποφάσεις Επιτροπών
Νέα / Εκδηλώσεις
19/04/2011
Εκπαίδευση των μελών της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του ΦΕΔ

Πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2011 ημερίδα στο Αμφιθέατρο της CYTA με στόχο την εκπαίδευση των μελών της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης. Η εκπαίδευση έγινε από τον  κ.Piet Jaspaert, Αντιπρόεδρο της European Advertising Standards Alliance, του ευρωπαϊκού συνδέσμου των φορέων αυτορύθμισης.

Ο «Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης» είναι μια ιδιωτική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο αντικείμενο τον έλεγχο του περιεχόμενου των διαφημίσεων σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτές είναι νόμιμες, ευπρεπείς, έντιμες και ότι λένε την αλήθεια. Ο ΦΕΔ αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία του χώρου της επικοινωνίας. Ιδρυτικά μέλη είναι ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαφήμισης Επικοινωνίας και 18 εταιρείες ΜΜΕ.

Συντασσόμενη με την ευρωπαϊκή πρακτική, η Πρωτοβάθμια Επιτροπή αποτελείται από άτομα του χώρου της επικοινωνίας, αλλά και από άτομα με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και εμπειρίες. Έτσι την εκπαίδευση παρακολούθησαν συνολικά 90 στελέχη που κατανέμονται σε τέσσερις ευρύτερες ομάδες - στελέχη από διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, από διαφημιστικές εταιρείες, επαγγελματίες από τον χώρο των ΜΜΕ και επαγγελματίες εκτός κλάδου επικοινωνίας (από έρευνα, εκπαίδευση, συνδέσμους καταναλωτών, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δικηγόροι κ.λπ.). Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του ΦΕΔ, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο κ. Μάριος Λουκαίδης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δρ. Λάζαρος Σ. Σαββίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δρ. Σαββίδης επεσήμανε ότι η αυτοδέσμευση προσφέρει στους καταναλωτές μια γρήγορη, απλή, εύκολα προσβάσιμη και ανέξοδη (επειδή χρηματοδοτείται από τη διαφημιστική βιομηχανία) οδό για την επίλυση των παραπόνων τους σχετικά με διαφημίσεις. Τόνισε ότι η αυτοδέσμευση είναι επίσης αρκετά ευέλικτη ώστε να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές απόψεις και διαφημιστικές τεχνικές. Καλωσορίζοντας το νέο φορέα, ο Δρ. Σαββίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύεται να βοηθήσει στην εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών για την επίσημη ένταξή του στο ευρύτερο πλαίσιο συρρύθμισης του χώρου των οπτικοακουστικών ΜΜΕ.

Εκ μέρους της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Πετρίδης ανέφερε ότι η Αρχή αντιμετώπισε από την αρχή θετικά τις προσπάθειες δημιουργίας και λειτουργίας του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης με τον οποίο θα επιδιώξει να συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με στόχο την καλύτερη ρύθμιση του τομέα της ραδιοτηλεοπτικής διαφήμισης και την ποιοτική αναβάθμισή της. Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ευχήθηκε ο ΦΕΔ να πετύχει σύντομα τους στόχους που έχει θέσει και να καταστεί ένας σημαντικός και έγκυρος αυτορυθμιστικός θεσμός ο οποίος θα εξυπηρετεί με το δικό του παρεμβατικό τρόπο, το δημόσιο συμφέρον. 

Χορηγοί της εκπαιδευτικής εκδήλωσης του ΦΕΔ ήταν οι CYTA, Scandia και ο τηλεοπτικός σταθμός Sigma.

Η αυτορύθμιση στο χώρο της διαφημιστικής επικοινωνίας είναι εδραιωμένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι η συμφωνία και των τριών πλευρών στο χώρο της διαφήμισης –πελάτες, διαφημιστικές εταιρείες και ΜΜΕ- να συμμορφώνονται σε κανόνες δεοντολογίας. Ο μηχανισμός του ΦΕΔ κινητοποιείται όταν ένας καταναλωτής ή μια εταιρεία υποβάλει αίτηση στον ΦΕΔ ζητώντας να εξεταστεί εάν μια διαφήμιση συμμορφώνεται με τον Κυπριακό Κώδικα Δεοντολογίας Επικοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον ΦΕΔ, παράκληση να επικοινωνήσετε με τη Χριστιάνα Πασχαλίδου, Γενική Διευθύντρια του φορέα (τηλ. 99 198 954, email: info@fed.org.cy).