Υποβολή Παραπόνου
Αποφάσεις Επιτροπών
Νέα / Εκδηλώσεις
04/06/2013
Κώδικας Δεοντολογίας Διαφημίσεων Αλκοολούχων Ποτών

Ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) και ο οργανισμός «Ποτό με Μέτρο» δημιούργησαν έναν Κώδικα Δεοντολογίας για διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών. Ο κώδικας αφορά στις διαφημίσεις όλων των οινοπνευματωδών ποτών -πλην της μπύρας για την οποία υπάρχει ξεχωριστό παράρτημα. Ο κώδικας περιλαμβάνει συνολικά 10 άρθρα και ουσιαστικός του στόχος είναι να βεβαιώσει ότι το περιεχόμενο των διαφημίσεων δεν οδηγεί με κανένα τρόπο σε ανεύθυνη ή/και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο οργανισμός «Ποτό με Μέτρο» δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αλκοολούχων Ποτών Κύπρου και του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Εκ μέρους του «Ποτό με Μέτρο», οι Βασίλης Πετρίδης και Αντώνης Χατζηπαύλου δήλωσαν: «Η δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας για τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών και η αυτορύθμιση του κλάδου σύμφωνα με τον κώδικα, ήταν ζητούμενο μας εδώ και αρκετό καιρό. Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν μια από τις πρώτες δράσεις μας σαν «ΠμΜ» και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υλοποιήσει τον κώδικα και να δεσμευόμαστε ότι οι διαφημίσεις μας θα πληρούν τους κανόνες του».

Ο ΦΕΔ είναι μια ιδιωτική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο αντικείμενο τον έλεγχο του περιεχόμενου των διαφημίσεων στη βάση κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν διεθνώς. Ιδρυτικά μέλη του ΦΕΔ είναι ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Διαφήμισης-Επικοινωνίας Kύπρου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Mega και Sigma και όλα τα ΜΜΕ των ομίλων ΔΙΑΣ, Ειδικές Εκδόσεις, Πολίτης και Φιλελεύθερος. Η Δέσπω Λευκαρίτη, Πρόεδρος του ΦΕΔ, ανέφερε:  «Το παράρτημα του ΦΕΔ για τον έλεγχο της επικοινωνίας αλκοολούχων ποτών έχει συμφωνηθεί με τον επίσημο φορέα ο οποίος εκπροσωπεί τις πλείστες μεγάλες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο. Είναι το τέταρτο παράρτημα που δημιουργεί ο ΦΕΔ με στόχο να εστιάσει σε κλάδους αγοράς και να αντιμετωπίσει θέματα που απασχολούν τον καταναλωτή, γεγονός που καταδεικνύει την υπευθυνότητα με την οποία ο ΦΕΔ αντιμετωπίζει τα θέματα επικοινωνίας».

Η αυτορύθμιση στο χώρο της διαφημιστικής επικοινωνίας είναι εδραιωμένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος αποτελεί την 23η χώρα από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου διαφημιστικές εταιρείες, διαφημιζόμενοι και ΜΜΕ αυτοδεσμεύονται στην τήρηση κανόνων δεοντολογίας για τη διαφήμιση. Ο ΦΕΔ λαμβάνει παράπονα για διαφημίσεις από καταναλωτές και επιχειρήσεις.